100% op maat gemaakt
Onderhoudsvrij
Binnen 2 uur geïnstalleerd
4.7/5.0

Hoe kan ik de lijmresten van mijn trap verwijderen?

Wil je jouw trap renoveren? Dan is de kans groot dat er nu lijmresten op je trap zitten door bijvoorbeeld vloerbedekking. Om een trap goed te renoveren moet je deze lijmresten eerst verwijderen. Het is aan te raden om de resten te verwijderen tot maximaal 1 mm op de trede. Hieronder vertellen we je hoe je de lijmresten zelf van je trap kunt verwijderen.

Welke lijm is er gebruikt?

Voordat je de lijmresten kunt verwijderen, is het eerst handig om te weten wat voor soort lijm er nog op de traptreden zit. Er zijn drie soorten lijm, namelijk lijm op waterbasis, lijm op oplosbasis óf lijmkit.

1. Lijm op waterbasis

Indien het tapijt nog niet heel lang op de trap zit, is de kans groot dat er lijm op waterbasis is toegepast.

Lijm op waterbasis verwijderen

Wanneer er lijmresten op waterbasis zijn achtergebleven op je trap is dit gunstig. Deze lijm is namelijk vrij eenvoudig te verwijderen. Hiervoor kan een sopje van warm water met een scheutje afwasmiddel of handzeep gebruikt worden. Je kunt de lijmresten vochtig maken door een doek in het sopje te dompelen en daarmee over de lijmresten te deppen. Let wel op dat je ze niet te nat maakt en dat het water niet in bijvoorbeeld een onderliggende trapkast lekt. Vervolgens dek je de lijmresten af met een stuk plastic en dit kan je minimaal een paar uur laten weken. Hierna zijn de resten eenvoudig te verwijderen met een plamuurmes.

2. Lijm op oplosbasis

Voorheen werd vloerbedekking vastgelijmd met lijm op oplosbasis. Om dit soort lijmresten te verwijderen heb je vaak wat sterkere middelen nodig.

Lijm op oplosbasis verwijderen

Voor lijm op oplosbasis is een vloerlijm verwijderaar de beste optie. Hiervoor heb je diverse opties in de bouwmarkten liggen. Volg hierbij de instructies op de verpakkingen en zorg voor voldoende ventilatie tijdens het toepassen van deze middelen.

3. Lijmkit

Bij oude woningen is vaak lijmkit toegepast. Dit herken je aan een harde grijze of donkerbruine lijmlaag op de treden.

Lijmkit verwijderen

Lijmkit is vaak lastig te verwijderen. Opties als heet water en speciale lijm verwijderaars werken hier vaak niet goed op. De beste manier om deze lijmkit te verwijderen is dan ook door het gebruik van een schuurmachine of verfkrabber. Let hierbij wel goed opdat je de treden van de trap niet beschadigt. Het schuren of afkrabben van deze lijmresten moet dan ook voorzichtig gebeuren, hierdoor is het wel een tijdrovend klusje.

Klaar? Jouw trap is klaar voor traprenovatie!

Zodra de oude bekleding en de lijmresten van de trap verwijderd zijn, kun je alle kanten op met jouw trap. Zo kun je de renovatie van de trap uitbesteden en voorafgaand gratis samples aanvragen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt voor kleur en het materiaal!

Vraag gratis samples aan